Над 90% от родителите на малчуганите в 9-о ОУ и 80% в 5-о СУ дадоха съгласие децата им да бъдат тествани

Над 90% от родителите на ученици /1-4 клас/ в благоевградското 9-о ОУ „П. К. Яворов“ са съгласни децата им да бъдат тествани за коронавирус. Това констатираха директорът на училището Василка Величкова и заместникът й Богдана Костадинова, които вчера малко преди обяд брояха и сортираха постъпилите декларации.

Както „Струма“ писа, в края на миналата работна седмица /петък/ от МОН пуснаха инструкции, че най-късно до 12.00 часа в понеделник родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично.

В събота и неделя настана трескаво звънене по телефони и активност във Вайбър групи на класове, за да се информират родителите. От някои училища пуснаха към семействата и клипчетата, разпростаренени от МОН, за това как се правят самите тестове. Вчера пък майки и бащи, необявили съгласието си по електронен начин, тръгнаха да попълват декларации и да ги носят направо в училищата.

„Към момента продължават да постъпват декларации, но 90% от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани. Имаме двама нежелаещи във 2 клас и също толкова в 3 клас“, констатира директорката В. Величкова. В очакване на заповедта на министър Денков от ръководството на 9-о ОУ обясниха, че вече са готови с организацията по тестването. В училището от 1 до 4 клас имат три паралелки. Първокласниците ще влизат в първата стая, която е най-близката до входа, в следващата ще са второкласниците, после третокласниците и с участието на медицинската сестра и класните ръководители децата могат да бъдат тествани още преди началото на учебните занятия в 8 часа.

Като всяко ново нещо директорката отчете, че в началото може да има известно забавяне на процедурата, но не очакват да имат проблеми и струпвания. Директорката В. Величкова сподели и впечатленията си от системата в Германия и разказа, че двегодишната й внучка, и изобщо децата, посещаващи ясла там, биват периодично тествани за Ковид-19 с близалки.

„Да, имам притеснения за самото тестване, и най-вече как ще се чувства детето, но предпочитам това, отколкото дъщеря ми да учи онлайн”, призна Елизабет Чимева, майка на първокласничка. По същото време декларация дойде да попълни в училището и родител на ученик във втори клас, който разказа, че детето му плачело вкъщи и искало да ходи на училище.

С оглед на противоепидемичните мерки масата за попълване на заявленията и дезинфектантите бяха поставени в коридора на училището, до централния вход. Там „дежуреше“ класният ръководител на 22-мата първокласници Олга Стоилкова, която констатира, че родителите са изразили съгласието си и очаква още няколко да декларират това писмено. Попитана как се случва онлайн обучението в 1 клас, при положение че децата са взели само няколко букви, учителката коментира: „Никак не се случва. Важното е децата да са тук, това е тяхната среда, а и как ще се социализират, стоейки по домовете си?“.

Олга Стоилкова, която е и начален, и детски учител, и всъщност за втора година е с първокласниците, след като миналата година ги изведе от подготвителната група на 9-о ОУ, бе категорична, че е готова лично да тества учениците. Тя изтъкна и че родителите са й поверили децата си, самата тя е с учениците по цял ден и ги приема като свои деца.

„Нима има детски, начален учител, на когото да не му се е налагало да бърше сополите на децата, да ги преоблича, когато се изпотят, да ги загащва и да ги обгрижва? С какво предстоящото тестване и пликчетата са по-различни от ежедневните ситуации, с които се сблъскваме?“, питаше се класната на първокласниците и изрази мнение, че темата с тестването и плюенето се преекспонира и „под вола се търси теле“. По отношение на самата организация Олга Стоилкова разясни, че децата идват по различно време след 7 часа, според работното време на родителите. Така с помощта на медицинската сестра първокласниците могат да бъдат тествани поетапно, „по реда на пристигане”, и да се осъществява присъствен учебен процес.

По обяд вчера, или преди първоначално обявения срок в 12 часа, със справката бяха готови и в 5-о СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград. Директорът Мария Тричкова предостави и информация по паралелки – общо 9 в начален етап. Така след проведеното анкетиране съгласие са дали средно 94% от родителите на първокласниците, 81% във 2 клас, 60% в трети клас и 87% в четвърти клас. Средно за посочените випуски процентът е малко над 80, което далеч надвишава необходимите 50%, при които трябва да се въведе тестване и връщане на децата по класните стаи.

„Да, очаквам в първия ден да има забавяне. За тестването смятаме да потърсим съдействие и от колегите от ЦОУД, медицинско лице, което не е на наше подчинение, но не мисля, че ще откаже. Засега не сме обсъждали въпроса за включването и на родители доброволци, тъй като хората са на работа“, каза М. Тричкова.

Съвсем различна пък е ситуацията в СУ „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново. Там, както коментира директорът Манчо Джуркин, от 159 деца в начален етап само 37 родители са „за“ тестването, в нито една от 8-те паралелки няма достигнати 50% съгласие.

„Не знам какво да кажа. И аз, и колегите впрегнахме усилия, говорим с родителите, обяснихме им, че няма нищо страшно в това, че децата плюят в пликчета, че така е в цяла Европа и че това е временна мярка. Истината обаче е, че не срещаме разбиране“, заключи М. Джуркин. Директорът изтъкна, че причините за нежеланието са няколко. Една от тях е разнопосочната информация, включително и от средствата за масова информация, която допълнително обърква и без това обърканите хора. „Другото е, че изпуснахме нещата и моментът за въвеждането на такива мерки. Всичко това – и тестването, и ваксинацията, трябваше да се случи до 15 септември“, коментира М. Джуркин и допълни, че само няколко учители в училището в Рибново са ваксинирани. Не без значение е фактът, че досега само в две общини в областта, а именно Гърмен и Сатовча, се осъществяваше изцяло присъствено обучение. От днес /9.11./ заради повишаване на заболеваемостта между 250 и 500 на 100 хиляди души и там се въвежда ротация, или редуване на 50% от паралелките по класните стаи и също толкова в ОРЕС.

„Родители обаче постоянно питат как така досега на децата им нямаше нищо и си ходеха на училище, а сега ще ги тестват дали са здрави“, разказа М. Джуркин и поясни, че в училището има строг пропускателен режим и при най-малките симптоми децата биват връщани.

Въпреки срещания отпор от страна на родителите засега децата остават по класните стаи. Според предвидената и влизаща в сила от днес ротация конкретно в Рибново присъствено ще се обучават децата от 1 до 4 клас, както и седмокласниците и абитуриентите. Това обаче не успокоява директора, който бе категоричен, че най-важни са здравето и присъственото обучение. Съгласието на родителите за тестовете е необходимо за подготовка при евентуално преминаване към „тъмночервен сценарий”, затова и в училището в Рибново искат да са готови.

Факт е, че темата за тестовете, кой да извършва процедурата по събирането на слюнка в пликчета е най-коментираната и обсъждана в последно време. Директори на училища в страната изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването и министъра на образованието с искане за изменение за заповедта на д-р Стойчо Кацаров в частта й, касаеща тестването в училище. В писмото се настоява да се даде възможност родителите да правят тестовете на децата си в домашни условия и след това резултатът да бъде представен като доказателство, че детето не е болно. Според сега действащите насоки вкъщи може да се прави само скринингът на малчуганите със специални образователни потребности.

Сред причините тестовете да се правят от родителите у дома се посочва и отказът на учители да извършват това.

Мнозина родители също смятат, че е по-добре тестването да е в домашни условия. Така и децата няма да се притесняват да научат резултатите си пред целия клас, което безспорно би повлияло и на емоционалното състояние на подрастващите.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments