Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция „Зима“

1567611988_9_559x345

Полицаите следят и за изправността на чистачки и светлини

За да не ни изненада зимата на пътя, вече е време да подготвим автомобила си за студените и снежни дни. Ако пък не сме го направили, закъснението ще се наказва от „Пътна полиция“. Проверките вече започнаха, а органите на реда са категорични, че няма да правят компромиси.

Акция „Зима“ се провежда от началото на месеца. Досега са глобени над 43 000 шофьори. В последния етап на проверките полицаите вече ще се насочат към изправността на автомобилите. Ще се следи за това дали колите имат зимни гуми и дали светлините и чистачките са изправни. От полицията напомнят, че няма да има прошка за нарушителите, които карат с гуми без необходимия грайфер. Изискването за зимата е той да е не по-малък от 4 мм. 

Проверките продължават до края на ноември, а зимните правила важат до 1 март.

При смяната на гумите важно е и къде изхвърляме старите. За обособяване на нерегламентирани места за опасни отпадъци местните власти подлежат на санкция. Глобата е в размер от 3000 до 10 000 лева. Гражданите, които изхвърлят старите си автомобилни гуми на непозволени места, пък подлежат на глоба в размер на между 300 и 1000 лева. Нерегламентираното изгаряне пък може да ни струва от 2000 до 5000 лева.

Източник: nova.bg

Comments

comments