Над 2/3 от гласувалите за „Демократична България“ са подкрепили Румен Радев на балотажа

 

Снимка: Велко Ангелов

Над 2/3 от гласувалите за „Демократична България“ на парламентарните избори преди седмица, са подкрепили на днешния балотаж за президент Румен Радев, сочат данните на „Алфа Рисърч“. Настоящият държавен глава е получил доверието на 70% от симпатизантите на „Демократична България“, докато 22% са гласували за Анастас Герджиков.

 

Такава тенденция се забеляза още преди седмица, когато гласувалите за обединението дадоха по-голяма подкрепа на Радев, отколкото на подкрепения политически кандидат Лозан Панов – 38 срещу 36%.

 

10% от гласувалите за ГЕРБ са избрали подкрепения от БСП Радев, докато симпатизантите на БСП са били по-праволинейни и едва 2% от тях са дали гласа си за Анастас Герджиков.

След цяла седмица на призиви за гласуване за Румен Радев от страна на лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, очаквано 91% са се вслушали в тях, а 9% са гласували за Анастас Герджиков.

Обрисуваният от Мустафа Карадайъ профил на президент, който повече се доближаваше до Анастас Герджиков, е довел до 63% подкрепа за ректора на Софийския университет. 35% са подкрепили Румен Радев.

 

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви в средата на август, че партията толкова подкрепя Румен Радев, че все едно го издига за президент. Това е довело 89% гласували за него от поддръжниците на партията и 9% за Анастас Герджиков.

 

Симпатизантите на бъдещата най-малобройна парламентарна група в 47-ото Народно събрание – тази на „Възраждане“, са предпочели Радев пред Герджиков – 72 срещу 21%.

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments