Над 15 000 текстилни изделия, чанти, парфюми, спортни обувки и етикети, с логото на известни марки, задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Митническите служители на Териториална дирекция Южна морска задържаха над 15 000 текстилни изделия, чанти, парфюми,  спортни обувки и етикети, при три проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите са открити над 8000 текстилни изделия, чанти, парфюми и спортни обувки,  като една част от стоката е била недекларирана, а друга е задържана със съмнения, че артикулите са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост . На  04.10.2019 на трасе „Входящи товарни автомобили“ пристига камион с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която се установява,  че количеството на групажната стока не съвпада с обявеното в представените митнически документи. Открити са недекларирани близо 2000 мъжки боксерки, 482 чанти и портмонета и 111 парфюма с логото на защитени търговски марки, сред които „Boss“, „Chanel“,“Versace“, „Michael Kors“ ,“Calvin Klein“. За недекларираната стока е съставен акт на водача на камиона за административно нарушение по Закона за митниците.  В хода на проверката, сред декларираната стока, са открити  още над 4600 текстилни изделия и 1055 чифта спортни обувки с фигуративни и словесни изображения на световноизвестни марки, които са задържани в изпълнение на Европейски регламент №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите.

При друг случай, на 09.10.2019 г., при проверка на лек автомобил с българска регистрация са открити 1000 хартиени етикета със словно изображение на марката „Polo“  и 73 текстилни изделия с лого на известни марки.

На 10.10.2019 г., около полунощ, на българския митнически пункт пристига автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ.  Митническите служители селектират превозното средство за щателна митническа проверка, при която в багажното отделение са открити близо 5 900 текстилни изделия като 5280 са тениски с логото на „Adidas“ и  679 парфюма,  по голямата част от които с логото на “ Armani“ ,“Chanel“, „Boss“, които били декларирани от  шофьора на автобуса.

Стоките са декларирани от водачите на лекия автомобил и на автобуса, но са задържани в изпълнение на Европейски регламент №608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения имитациите. За случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

 

Comments

comments