Национално преброяване през 2021 година

prebroiavane-627520-810x0

Преброяване на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе през 2021 година, реши Народното събрание, приемайки Закона за преброяването.  Целта е да се установи числеността на населението, неговата структура по пол, възраст, образование, икономическа активност и професия, да даде точна информация  за жилищния фонд, неговия тип и вид урбанизация.

Преброяването ще се проведе в два етапа. През първия, от 22-и до 31-ви януари ще се попълва електронна преброителна карта. През втория етап, от 1-ви до 15-ти февруари 20 000 преброители ще посещават в домовете.

Преброяването ще струва 38 млн. лв., заяви в парламента председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Всеки, който откаже да бъде преброен ще бъде глобен с 160 лева, решиха депутатите. Предвидена е глоба от 500 до 1000 лева и за контрольор или преброител, който не изпълнява задълженията си, а при злоупотреба с данни от преброяването санкцията е от 2000 до 6000 лева.

Добилият популярност т.н. трети пол, е изключен от анкетата, подчерта председателят на Националния статистически институт, като обясни, че се   наблюдава биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания и т.н. и съгласно регламентите на ЕС, възможните разновидности на пола са две – „мъж“ и „жена“.

Въпросът за религия и етнос не е задължителен, но фигурира в анкетата, поясни още Сергей Цветарски.

Comments

comments