На всяка минута: 13 души умират от замърсяването на въздуха

mugla

 

Днес е Световният ден на околната среда, като тази година темата е “Замърсяването на въздуха”.

Според данни на ООН девет от десет души в света дишат замърсен въздух. Според СЗО проблемът причинява около 7 млн. смъртни случая годишно.

Ето как изглежда замърсяването на въздуха в цифри.

В здравеопазването :

Мръсният въздух убива 800 души всеки час – това прави по 13 всяка минута. На годишна база замърсяването на въздуха е по-смъртоносно от маларията, туберкулозата и СПИН взети заедно.

Замърсеният въздух на закрито причинява около 3,8 млн. преждевременни смъртни случая годишно. Повечето от тя са в развиващите се страни, а около 60% от тях са на жени и деца.

93% от децата по света живеят в райони, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на СЗО.

Само през 2016 г. инфекции на дихателните пътища са отнели живота на 600 хил. деца под 15-годишна възраст.

Замърсеният въздух влияе на децата още от раждането им. Той е свързан с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени заболявания в детска възраст, затлъстяване и аутизъм.

Замърсеният въздух е причина за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 43% от хроничната обструктивна белодробна болест и 29% от смъртните случаи от белодробен рак.

В градовете :

97% от градовете в страните с ниски и средни доходи над 100 хил. жители не покриват минималните стойности за качество на въздуха, препоръчани от СЗО.

25% от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) се дължи на трафика, 20% на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домакински нужди и 15% на промишлени дейности.

Животът на 1 млн. души може да бъде спасен всяка година, ако бъдат изпълнени целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

В 15-те страни, които отделят най-големи количества парникови газове, разходите за здравеопазване в резултат на замърсяването на въздуха надхвърля 4% от Брутния вътрешен продукт.

Източник : Би Ти Ви

Comments

comments