На вниманието на стопаните от Сандански отглеждащи свине

Sandanski_Coat_of_arms

На заседание на Епизоотична комисия в гр. Благоевград, свикана от Областния управител на Област с административен център Благоевград, във връзка с предотвратяването на проникването и разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“ се взеха следните решения:

  1. Област Благоевград е определена като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването „Африканска чума по свинете“;
  2. Удължава се срока за доброволно клане на свине от личен двор до 10.09.2019 г.;
  3. Изплащането на еднократна помощ в размер на 300 лв. ще се извършва по банков път или на ръка по населени места от служител на Агенция по безопасност на храните след 01.09.2019 г.

Припомняме, че финансова помощ в размер на 300лв. за биосигурност ще бъде отпускана на стопани, отговарящи на следните условия:

  • Отглеждащи до 5 прасета за угояване, разположени в санитарните зони и отглеждани във ферма тип „лично стопанство“, които добиват месо само за лична употреба.
  • Включени в списък, изготвен от кмета/кметския наместник на населеното място.
  • Изпълнили мярката доброволно клане.

За стопаните отглеждащи свине в съставните населени места на община Сандански, следва да се обърнат към кмета/кметския наместник на даденото населено място за оформяне на необходимите документи.

За стопаните отглеждащи свине на територията на гр. Сандански и изпълнили мярката доброволно клане, следва да позвънят на тел. 0879 847 421 или на място в сградата на Община Сандански, бул. „Свобода“ № 14, ет. 3, стая 308, за да заявят посещение на комисия, която да констатира изпълнението на мярката доброволно клане и извършената дезинфекция за биосигурност в животновъдния обект.

Comments

comments