На слука! От днес – 5 октомври е разрешен груповият лов на диви свине

lov_divo_prase05

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, считано от днес – 5 октомври, е разрешен груповият лов на диви свине.

Заради африканската чума по свинете обаче, обстановката е значително утежнена. В Благоевградска област са налични две огнища на африканска чума. Те са в района на общините Сандански и Разлог.

Полицията в цялата страна предприе поредица от мерки, за да се гарантират безопасността и сигурността при ловуването, както и стриктното изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция.

Участниците в групов лов на диви свине задължително трябва да бъдат екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Полицията ще следи и за пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. Ще се контролира спазването на разпоредбите на Агенцията по храните за пренасяне на убито прасе. Освен това ще се извършва дезинфекция на самите ловци и техните автомобили.

От БАБХ  напомнят, че е забранено да се прави първична обработка на трупа на мястото на отстрела в случаите, когато може да се придвижи. Прасето трябва да се обработи на специалните за това места. Има направени трупни ями, които са за загробване на кожите и отпадъците от прасето. Всички ловни дружинки са закупили дезинфектанти. От отстреляния труп се взима проба за изследване за трихинелоза и за африканска чума.

През настоящия ловен сезон е предвидена възможност директорите на съответните горски стопанства да разрешават извършването на лов и през един ден от седмицата, но не повече от три ловни излета в седем последователни дни за един район, става ясно още от заповедта на министъра на земеделието, храните и горите.

Comments

comments