(НА ЖИВО): ЦИК обяви официално партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви офинално кои партии и коалиции ще борят сили за 46-ия парламент. Общо 18 партии и 9 коалиции ще се борят за места в парламента на изборите през юли. Проверка е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи. Текат проверки за още 3 партии, след което официално те ще бъдат оповестени. Срокът, в който желаещите можеха да се регистрират, изтече вчера.

До ЦИК са изпратени множество запитвания дали е възможно хората, които са на почивка, да гласуват. На 25 май е изпратено запитване до регионалния министър, която трябва да посочи какви документи ще са необходими на избирателите за временна регистрация в мястото, където ще почиват.

В ЦИК се проведе и експеримент с гласуването с машина. Установено е, че при интензивна натовареност в секциите, вота си успяват да дадат 75 избиратели за час. Голяма част от гласувалите днес за първи път го правят с машина. На някои от тях е поставена задача да гласуват за партии, които се намират на втора страница, да се връщат и да променят вота си. Идеята на това е била да се симулира забавяне. Такъв експеримент ще се проведе в Доброславци и в Сливница.

„Резултатите от експеримента са умерено оптимистични. На базата на тези тестове, ще излезем с анализ и становище за възможностите да проведем нормални избори”, заяви Цветозар Томов.

Comments

comments