Седмица след „Малешево пее и танцува“, г-н Марянски, член на журито: Тазгодишното издание на фестивала пожъна забележителен успех!

Само преди седмица бе даден стартът на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ Микрево 2016. Фестивалът е интернационален форум, мост на приятелството, който всяка година преодолява границите с песен и танц и носи магията на фолклора, съхранена в сърцата на хиляди самодейци и ентусиасти.
Един от членовете на журито за втора поредна година бе г-н Любомир Марянски – дългогодишен хореограф, чиито ансамбли са извоювали не един и два приза по целия свят, прославяйки фолклора не само на Пиринска Македония, а и на цялата страна. За любовта към музиката и танца, специално за читателите на Blagoevgrad – NEWS, откровено интервю с г-н Марянски:

Здравейте, г-н Марянски! Не мога да не започна с въпроса какви са цялостните Ви впечатления от фестивала тази година?
Здравей! Цялостните ми впечатления от фестивала тази година са повече от великолепни. Тазгодишното издание на „Малешево пее и танцува“ бе особено силно и интересното е, че това не са само личните ми наблюдения. По преценка на всички участници, а също и мои колеги – експерти и творци, тази година видяхме едно от най-силните издания на международния форум. Причина за това естествено са и чуждите групи, които бяха наши гости и които спомогнаха за повдигане на класата на съставите. Имахме гости от много държави, сред които Турция, Сърбия, Украйна, Македония, Молдова, Гърция и т.н.
Идеята на фестивала е да се превърне в един мост на приятелството между различните националности. Успя ли фестивалът да достигне тази цел?
Определено. Не само през тази, а през всички предходни години фестивалът успява по един различен, магически начин да сплоти иначе различните фолклори на всяка една страна. Защото фолклорът като цяло е точно такъв мост и точно това е водещата идея и на нас като организатори, и на всички участници през годините.
Години наред Вашите ансамбли участваха в конкурсната програма на фестивала и Вие също бяхте състезател заедно с тях. Как се чувствате сега, когато сте от другата страна като жури?
Определено е по трудно! (смее се). В интерес на истината от другата страна на барикадата е много, много по-трудно, тъй като тази година гостуваха едни страхотни колективи и изборът кой от тях да бъде лауреат в съответната категория е изключително труден. Фестивалът някак успява да запази едно високо ниво и всички гостуващи състави и ансамбли са изключително добри. Наред с обмена на опит, култура и ценности, групите не забравят за състезателния характер на изданието, което прави нашата задача нелека.
Лауреат тази година станаха танцовите състави „Нуфърул“ и „Извораш“ от град Кахул, Молдова. Труден ли бе изборът?
Всъщност ние много се колебахме, освен двата ансамбъла от община Кахул, Република Молдова с ръководител Ион Арабаджи, приза заслужаваха и гостите ни от Сърбия. Въпреки това обаче мнението на по-голямата част от журито надделя и голямата награда взеха молдовските ни гости.

Comments

comments