МВР няма да глобява хора на 65 г. за пазаруване извън „зеления коридор“

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в интервю за „Нова телевизия“, че пенсионери, които не спазват т. нар. „зелен коридор за пазаруване“, за да си купят основни храни или лекарства, няма да бъдат глобявани, а предупреждавани.

Той подчерта, че тази разпоредба (описана в заповед на здравния министър и влязла в сила от четвъртък сутринта), която предизвика недоволството на пазаруващите, а адвокати обявиха, че ще оспорят в съда, се прави за гражданите, за да я спазват, а не към силите на реда.

Министърът не беше напълно ясен – от една страна подчерта, че управителите на търговските обекти са задължени да създадат организация за спазване на заповедта, която ограничава хората над 65 г. да пазаруват само между 8 и 10 ч. Но от друга поясни, че охраната на търговските обекти няма право да проверява личните карти на хората, за да установи възрастта им.

Терзийски каза, че полицаите първо предупреждават, а едва след това „предприемат изпълнение на разпоредбите“. За 10 дни са издадени 10 хил. предупреждения на хора, които не носят предпазна марка там, където е задължително. Общо от март са издадени 24195 акта за нарушения, свързани с коронавируса, като 80% от тях са за неносене на маска. Впечатлението на министъра е, че в последните месеци хората спазват карантината много по-стриктно, отколкото през пролетта.

Comments

comments