/ВИДЕО/ МВР и Прокуратурата за обира в митницата в Благоевград

Началникът на Първо РУ на МВР – Благоевград Петър Зашев и Районният прокурор  Борислав Ковачки дадоха специален брифинг за станалия вчера обир  в митницата в Благоевград, при който бяха откраднати  пари и накити,  съхранявани като веществени доказателства по досъдебни производства.

Уточнено бе, че парите са на стойност 230 000 лева. Има германски марки, гръцки драхми, които вече не са в обръщение, 10 000 фалшиви долара, кувейтски долари и евро. Откраднатите накити са около 20 килограма. Една част от тях са сребърни, а друга – от имитиращ среброто материал.

В хода на следствените действия е установено, че крадците са били поне 2 часа в стаята, където са се съхранявали веществените доказателства. Работили са с ъглошлайф и са успели да срежат три каси. По това време СОТ-ът се е включвал четири пъти, но отговорът на охраната на пристигналите на място дежурни е бил, че няма проблем.  Освен това водата от всички възможни чешми в сградата на митницата са били пуснати да текат, а  сифоните – запушени. Това е продължило близо 10 часа, в резултат на което са наводнени кабинетите на митницата.

Прокуратурата разследва действията на охраната на митницата. Тя е от по двама човека на смяна от 12 часа, като по това време са задължени през определен период от време да правят обход на терена, както и да наблюдават монтираните камери.

Вече е ясно, че камери са засели влизането на крадците в района в 23. 45 часа, съобщи прокурор Ковачки.

Проверява се и защо иззетите веществени доказателства са се съхранявали години наред в помещенията на митницата.

„Има изградена версия,по която се работи активно“, подчертаха разследващи те.

Повече от брифинга можете да видите във видеото

Comments

comments