МВФ решава съдбата на Кристалина Георгиева утре

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд ще се събере на ново обсъждане по скандала около управляващия й директор Кристалина Георгиева. По информация на агенция „Ройтерс“ новата среща ще бъде проведена утре, като представителите на фонда ще продължат с обсъжданията по случая. В сряда Кристалина Георгиева се среща с представители на съвета, като в своя писмена позиция обяви, че е била подведена от адвокатската кантора „Уилмър Хейл“. В доклад на кантората Георгиева бе уличена в оказване на натиск за манипулиране на данните за подобряване на представянето на Китай в класацията на Световната банка „Doing business“ за 2018. Това бе обвързано с извършеното увеличение на капитала на Световната барка.

Пред фонда Кристалина Георгиева е изтъкнала, че от адвокатската кантора са я уверили, че участието й в разследването ще бъде конфиденциално. Фирмата не е спазила това условие, като репутационните щети от обявената информация дават повод за сериозен натиск върху Георгиева да напусне поста независимо от фактите. В сряда изпълнителният съвет на фонда бе лаконичен, като обяви, че продължава да поддържа провеждането на „пълно, обективно и своевременно“ разглеждане на случая.

Георгиева отрича всички обвинения, като обвини фирмата в подмяна на фактите с инсинуации и нелогични заключения. Тя подчерта, че при изготвянето на доклада е действала, за да предотврати предложението на персонала на тогавашния президент на банката Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията. Тя подчерта, че „никога не е призовавала за промяна на данните и анализ, за да угоди на едно или друго правителство“.

Comments

comments