Мобилни бюра по труда в страната, домакин този четвъртък е град Добринище

2111367864

Агенцията по заетостта започна активното предоставяне на услугата „Мобилно бюро по труда”. Първите събития за комплексна подкрепа, насочена към среща на търсенето и предлагането на пазара на труда в по-малките населени места и специфични региони, са факт, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Поетапно услугата ще започне да функционира във всички административни области в страната с изключение на град София, за който прилагането й не е икономически обосновано. Предвижда се да бъдат обхванати населени места с икономически активно население над 100 души, в които има условия и съдействие от общината.

Експертите, включени в мобилните екипи, предоставят пълния набор от услуги на бюрата по труда, с цел да се намали делът на обезкуражените и неактивните лица, както и да се помогне на търсещите работа. Акцентът е върху информирането, консултирането и мотивирането за регистрация и ползване на посредническите и специализирани услуги на Агенцията по заетостта за осигуряване на заетост или  включване в обучение.

Във фокуса на мобилното бюро по труда от една страна са местните обекти за търговия, услуги, земеделски производители или микропредприятия в сферата на селското и горското стопанство. На тях ще се предлагат посреднически услуги и преференции, които да насърчат наемането, макар и на малко хора. Успоредно с това чрез мобилното бюро по труда ще се търсят безработни и неактивни, които да се насочат към обявените позиции от други работодатели, заявили готовност да осигурят транспорт и наемат безработни от отдалечени от местоработата населени места.

Мобилното бюро по труда надгражда дейността на съществуващите към момента изнесени работни места, насочена към безработни лица от уязвимите групи и икономически неактивни лица от малки населени места. Освен това, в рамките на функциониращите центрове за заетост и социална подкрепа то позволява организирането на изнесени приемни от мобилни екипи на бюрата по труда и дирекциите за социално подпомагане за предоставяне на комплексни услуги.

През тази седмица мобилно бюро по труда ще посети 13 населени места:

12 август – с. Новачене /община Никопол/ и с. Окорш /община Дулово/;

13 август – с. Джурово /община Правец/;

14 август – с. Сталийска махала /община Лом/, гр. Земен /община Земен/, с. Трайково /община Лом/, с. Бяла паланка /община Твърдица/, с. Ковачевци, /община Ковачевци/;

15 август – гр. Добринище /община Банско/, с. Вакарел /община Ихтиман/, с. Кермен /община Сливен/ и в с. Крушовица /община Мизия/;

16 август – с. Ковачица /община Лом/.

В срещите могат да се включат всички търсещи работа и работодатели.

Comments

comments