„Монд“: Френската прокуратура още не е получила искането за разпит на Атанас Чобанов

phpnx9yee_800x_

До вчера (7 август) прокуратурата на Франция не е получила нищо от българските разследващи, които поискаха да разпитат главния редактор на сайта „Бивол“ Атанас Чобанов заради „НАПлийкс“. Това съобщава авторитетното френско издание „Монд“.

На 1 август специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Република Франция. „В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с факти, относими по предмета на доказване. Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.“, беше посочено тогава от спецпрокуратурата

В публикацията си „Монд“ цитира българските власти, които описват случая като „кибертероризъм“, тъй като целта е била да се дестабилизира държавата на най-високото ниво.

Но според Атанас Чобанов, който е главен редактор на разследващия сайт „Биволъ“, това е нова форма на „натиск“ да се ограничат многобройните разследвания за корупцията на местните елити, предава френското списание.

 На 1 август, четвъртък, българската прокуратура обяви, че официално е поискала от Франция, страната в която пребивава г-н Чобанов от почти 30 години, съдействие за разследването на журналиста вследствие на мистериозното пиратство на данни на милиони български данъкоплатци.Според краткото изявление на Чобанов, който комбинира журналистиката, с научната дейност като инженер на Националния център за научни изследвания във Франция, той може да предостави важни факти по делото за изтичането.

„Нямаме нищо общо с пиратството. Ние просто получихме файловете като другите медии, но не публикувахме нищо. Може и да ги използваме някой ден, но първо трябва да се провери всичко“, съобщи 51-годишният журналист.

Френската прокуроратура разполага с един месец, за да отговори на Европейската заповед за разследване, която е възможно да доведе до подслушвания и претърсвания.

Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призова Франция да отхвърли молбата на София, тъй като са загрижени, че „Биволъ“ може да бъде подложен на „незаконен и непропорционален натиск“, за да разкрие източниците си.

Източник: Клуб ‘Z’

Comments

comments