МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември

 

Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица, съобщават от МОН. През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК са налични 114 300 теста.

Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Comments

comments