Момчил Неков очаква ЕП да одобри мерките срещу двойния стандарт на храните

146F05CE-168A-42D5-BEEA-38B97F7005D2

Пакетът от законодателни мерки срещу двойните стандарти при храните има пълни шансове да мине на първо четене до края на мандата на този Европейски парламент, прогнозира днес пред журналисти в Брюксел евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков.

„Следва триалог. Много е важно позицията на българското правителство да бъде проактивна, за да се случат нещата. Смятам, че за нас е успех, че това се случва по време на румънското европредседателство, защото да може досието да свърши до края на този мандат на Европейския парламент – до европейските избори (през май). И да го гласуваме в пленарна зала, с което ще приключим пакета… Това означава от Малко Търново Стандартите да са еднакви“, каза евродепутатът.

Момчил Неков припомни, че при еднаква опаковка, но различно съдържание, компанията нарушител ще влиза в т.нар .черен списък и ще търпи  глоби до 10 милиона евро или 4 % от годишния оборот на дадена компания.

„Ако случайно някой злоупотреби и подведе потребителите на определени държави членки, т.е. минимум на две държави, където да има такъв двоен стандарт, това означава, че тези пари, когато държавата спечели делото и докаже тази разлика, ще отиват в компенсационен фонд. И ще бъдат използвани в интерес на потребителите в държавата членка, където има такова нарушение“, обясни той.

Битката срещу двойните стандарти при храните ще е само първата стъпка в тази посока, като такива несъответствия в единния пазар има при перилните препарати, козметиката и горивата, посочи още Неков.

Тази вечер в Европейския парламент евродепутатът Момчил Неков откри изложба на млади български художници, озаглавена „Моята страна“.

 

Comments

comments