Можете да смените личните си документи предсрочно

f24316b878b082ae65109066a57c30a3

Секторите „Български документи за самоличност“ в МВР приемат заявления за предсрочна подмяна на личните документи. 3.3 млн. лични документи предстои да бъдат подменени през тази и 2021 година заради изтичаща валидност, като през 2020 г. трябва да бъдат сменени 999 018 лични карти и 637 743 паспорта.

В опит да предотврати струпването на множество хора и суматоха, вътрешното ведомство започна да публикува съобщения на интернет страниците на областните дирекции в страната, в които призовава гражданите, на които през 2020 гоидна  изтичат личните карти или паспортите, да не чакат последния срок и да ги подновят по-рано.

Гражданите, притежаващи валиден български електронен подпис,  могат да подадат заявление за издаване на лична карта и паспорт по електронен път, чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg .

Секторите „Български документи за самоличност“ в МВР имат готовност да посетят  отделни  населени места с мобилна биометрична станция и заявленията за лични карти и паспорти да бъдат подадени на място.

На гражданите, навършили 58 години се издават безсрочни лични карти.

От МВР напомнят, че личните документи подлежат на връщане – паспортите се връщат до 3 месеца след изтичане на срока им на валидност. Личните карти се връщат при получаване на новата, а при изтичане на валидността й срокът е до 30 дни за подаване на документи за нова. Неспазването на тези изисквания се санкционира с глоба от 20 до 150 лв.

Comments

comments