Брюксел може да преговоря за „Спутник“, но първо трябва искане от страни в ЕС

 

Страни от Европейския съюз обмислят започване на преговори с производителя на руската ваксини срещу коронавируса, но ако планират това да се прави от Европейската комисия, първо трябва изрично да изпратят съответно искане поне 4 държави.

 

Засега Унгария е одобрила „Спутник V“ за своя пазар, Словакия купи, а Чехия заяви, че се интересува от подобна сделка. Но не е ясно дали те биха се присъединили към използвания от миналата година модел да се делегират на Еврокомисията правата за преговори.

 

Дипломатически и официални източници казват на „Ройтерс“, че Италия се интересува от това да произвежда руски ваксини в завода ReiThera край Рим. В него 30% са на държавата.

 

Миналата седмица говорител на Европейската комисия каза, че дори Европейската агенция по лекарствата да издаде разрешение за извънредно използване на „Спутник V“, Брюксел не е длъжен да преговаря с производителите му за доставяне. Ако не се ангажира да договаря от името на няколко държави, тогава отговорността остава на националните им правителства и условията, включително цената, обикновено са по-неизгодни в сравнение с един много по-голям пакет.

Преговорите с производители траят месеци наред и в Брюксел още не е взето решение дали да се потърси контакт с Русия по въпроса, казва източник на „Ройтерс“.

 

На 4 март ЕМА съобщи, че е започнала преглед на документацията на руската ваксина – първа крачка към евентуално одобряване за целия ЕС. Източник от съюза, запознат с хода на събитията, казва за „Ройтерс“, че решението за евентуално одобряване може да бъде дадено не по-рано от месец май. Освен интереса от Италия и Германия руският държавен фонд, стоящ за производството на ваксината, казва, че обсъжда производство и с други страни от ЕС.

  • Според авторитетна публикация от 2 февруари „Спутник V“ е с 92% ефективност – по-висока от тази на „Астра Зенека“ (AstraZeneca) и Оксфорд и почти равна на тези на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Дори да се стигне до одобряване на „Спутник V“, дозите за ЕС може да започнат да пристигат твърде късно – по-късно през лятото, когато вече би трябвало да са ускорили темпото и да са компенсирали голямото забавяне компаниите, с които ЕС има предварителни и действащи споразумения за 1.3 млрд. дози.

 

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments