Moderna: Бустерна доза от ваксината ни осигурява защита срещу Омикрон

 

Бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna осигурява защита срещу новия вариант Омикрон според лабораторни изследвания, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на фирмата-производител. Използваният в момента препарат на Moderna ще продължи да бъде „на първа линия при защитата от Омикрон“.

От компанията обясниха, че решението да се съсредоточи върху тази ваксина се дължи в известна степен на бързината, с която Омикрон се разпространява.

Moderna все още планира да разработи препарат, който да предпазва основно от новата разновидност на COVID-19. Фирмата се надява да напредне с клиничните изпитвания в началото на следващата година.

Използваната в момента ваксина е „високо ефективна и изключително безопасна“, заяви в интервю доктор Пол Бъртън, главен медицински директор в Moderna. „Смятам, че ще защити хората по време на предстоящия празничен период и през зимните месеци, когато ще станем свидетели на най-силния натиск от Омикрон”, каза той.

От компанията обявиха, че две дози от нейния препарат дават ниско ниво на антитела срещу новата разновидност на COVID-19, но с трета 50 микрограма то се повишава 37 пъти. Подсилваща доза от 100 микрограма пък увеличава защитата още повече – над 80 пъти спрямо тази преди поставянето й.

Данните, които все още не са преминали научна проверка, са на базата на изследване на кръвни проби на хора, които са имунизирани срещу лабораторно създаден псевдовирус, подобен на варианта Омикрон.

Доктор Бъртън каза, че зависи от правителствата и регулаторите да решат дали искат да увеличат нивото на защита с доза от 100 микрограма от препарата.

От компанията заявиха също, че това количество като цяло е безопасно и се приема добре, въпреки че е наблюдавана тенденция за малко по-чести нежелани странични реакции.
Американските регулатори одобриха през октомври бустерна доза от 50 микрограма от препарата на Moderna. Първите две дози са по 100 мигрограма.

Ваксините срещу коронавируса на базата на иРНК на компаниите Pfizer/BioNTech  и Moderna се свързват с редки случаи на възпаление на сърцето, което се появява основно при млади мъже, припомня Ройтерс. Няколко проучвания показаха, че препаратът на Moderna е възможно по-често да предизвиква този проблем.

 

 

 

 

 

Източник:БТА

Comments

comments