Мнозинството в НС отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване

download

Със 134 гласа,  Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за военното разузнаване.  Само 57 бяха „за“, а шестима се въздържаха. Това е 19-ото вето, което Румен Радев  е наложил до момента върху основната дейност на депутатите – законодателната.

Мотивите на ПРЕЗИДЕНТА

Държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ. Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит.

Според Радев назначението на цивилен не съответства на мястото, което заема Службата като неразделна част от въоръжените сили на Република България.

Политическите позиции

Според  „БСП за България“  има опасност службата „Военна информация“ да бъде овладяна политически и по този наин тя да бъде „част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност“.

Депутатът Лъчезар Тошев от ГЕРБ заяви, че притесненията на социалистите са излишни: „Не можем да сложим аптекар, не можем да сложим хлебар за директор на Служба „Военна информация“, понеже, отворете закона, не е дълъг, не променяме критериите за назначаване на директора. Критериите остават същите, само че даваме възможност, отговаряйки на тези критерии, да бъде и цивилен. Ето това е! Разберете го и не се опъвайте замо заради това, че президентът за пореден път ще бъде наказан тук, от тази трибуна!

Както вече „Благоевград нюз“ съобщи, лидерът на „Атака“ Волен  Сидеров дори поиска  оставката на  министъра на отбраната Каракачанов с аргумента:“При управлението на министъра на отбраната Каракачанов, военното разузнаване е пред фалит, пред срив“.

Според Веселин Марешки от ВОЛЯ, „ако някой иска да овладее някаква служба мисля, че не е толкова трудно да намери кандидат с  пагон“.

Comments

comments