/ВИДЕО/ Младият фермер от град Сандански Антон Тотев: Реших да се върна в България и да създам устойчив и иновативен бизнес

26-годишният Антон Тотев от град  Сандански представи България на Петия конгрес на младите фермери в Брюксел. Той е  създател на оранжерия за целогодишно производство на  екологично чиста прясна салата.  Тя е уникална с това, че за първи път в България се използва хидропониката – технология за отглеждане на растения без да се използва почва.  Прилага  се  и специална патентована система, която позволява наторяването и напояването на растенията да става колкото и когато трябва. Нищо не се предозира, а производството е екологично чисто, без пестициди  и други препарати за растителна защита.Въпреки че не можа да се пребори за отличие, проектът на Тотев беше откроен като един от най-устойчивите, според участниците в конгреса.

Във форума тази година  участваха над триста млади фермери от целия Европейски съюз. Белгиец, португалец и италианец грабнаха призовете за млади фермери.  В надпреварата за най-устойчив проект, първо място  получи – Лоренс Так от Белгия – производител на плодове и мениджър на „Зеления Кръг”, компания, в която се прилагат необходимите технологии за изцяло автоматизиран процес на работа. Като най-иновативен млад фермер на Европа беше определен  Щефан Роттенщайнер от Италия. Той представи своя проект – компания, специализирана в производството на говеждо месо, извършвано по възможно най – устойчив и ефективен начин. А наградата за най-добър проект  получи Мануел Граве от Португалия. Той е възвърнал ненапояван терен от 70 хектара  и го е трансформирал в градина с висока гъстота на отглеждане на бадемови дървета.

Българският евродепутат Владимир Уручев участва в подготовката и провеждането  на конгреса и чрез организирани от него конкурси в България за определяне на  българския представител.

За пътя на Антон Тотев от обучението в  Швейцария – до оранжерията в родния град Сандански, за значението на форуми като  конгреса на младите фермери в Брюксел –  вижте  повече  във видеото.

Comments

comments