Министър Росен Желязков: Очаквам да бъдат взети разумни решения при обсъждането на пакета за мобилност в Европейския парламент

 

 

 

jeliazkov-van-de-camp-1-3

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков представи днес в Брюксел българската позиция по Пакета за мобилност I, съобщиха от институцията.

На срещата с един от докладчиците по досието Вим Ван де Камп присъстваха и транспортните министри на Литва, Унгария и Полша, които подкрепят позицията на българската държава. Желязков информира Ван де Камп за предстоящия протест на българските превозвачи пред Европейския парламент утре по време на гласуването на Пакета и призова за намирането на справедливи и разумни решения по време на преговорния процес в Европейския парламент, както и при тристранните срещи.

Той подчерта, че превозвачите ни не са съгласни с постигнатия общ подход по време на Австрийското председателство и очакват по време на дискусиите в Европейския парламент да се намери необходимия баланс, като се вземат предвид интересите на почти 30% от европейските граждани. Той изтъкна, че основните права и свободи, както и нормалното функциониране на свободния пазар са застрашени с налаганите ограничителни, непропорционални и протекционистки мерки.

Росен Желязков предупреди, че подобни действия ще насърчат евроскептицизма в Европа.

Очаква се трима български евродепутати да си осигурят право на глас в транспортната комисия на Европейския парламент, която ще заседава утре по пакета „Мобилност“, съобщи БНР. Това са Петър Курумбашев, Андрей Новаков и Ангел Джамбазки.

Водят се преговори още български представители в Европарламента да получат това право, като заместват свои колеги от други страни, тъй като България няма постоянен представител в транспортната комисия. Тази сутрин те заседаваха заедно с министъра на транспорта Росен Желязков във връзка с предвидените протести утре в Брюксел заради очаквания вот по пакета „Мобилност“.

jeliazkov-bg-deputati-ep-1_0

Спорни за България точки остават още нощувките в кабината и прилагането на Директивата за командированите работници при каботажни превози в други страни.

Снимки:

Comments

comments