Министър Танева: Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала

980x551_1551878249

„Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай“, цитира агенция Фокус министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева.

Министърът съобщи още, че загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21% от поголовието на домашна свиня в България.

Министър Танева коментира и предприетите превантивни мерки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците.

„Започнахме превантивни проверки в птицефермите. Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.

Comments

comments