Министър Кирил Ананиев: 1151 души чакат за трансплантация

Кирил-Ананиев-трансплантация

1151 души чакат за трансплантация в България. Над 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек. Това каза здравният министър Кирил Ананиев по време на старта на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите “Да! За живот”, предаде БГНЕС.

От думите на Ананиев стана ясно, че 32 трансплантации са направени с органи от трупен донор, и 12 – от жив.

В рамките на кампанията, която продължава до 5 декември ще бъдат разпространени 50 хиляди донорски карти, чиято цел е да бъде насочено вниманието към този проблем. Министърът уточни, че картата няма юридическа стойност, но тя може да даде информация на близките какво е неговото желание в случай на инцидент.

Ананиев обясни, че трансплантиране на органи може да се прави само при установена мозъчна смърт. “Донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантациите са уникално постижение на медицината. С трансплантациите се дарява живот на хиляди хора. Сбъдва се желанието на много хода да бъдат при своите близки и да продължават пълноценния си живот. Да увеличим трансплантациите е нещо, което дължим на хората”, заяви той и добави, че целта на кампанията е да повиши информираността на българите по този въпрос.

По време на събитието бяха представени данни от проучвания на Евробарометър.

“3/4 от пълнолетните български граждани казват, че при нужда биха потърсили шанс за трансплантация на тях и техен близък. Едва 35.2% от тях биха дали съгласие да бъдат донори, а 31.7% биха дали съгласие техен починал близък да стане донор,”, изнесе данните Боряна Димитрова от” Алфа Рисърч”. Тя добави, че в световен мащаб 55% от европейците имат склонност да дадат съгласие да бъдат донори.

Стана ясно още, че основен проблем у нас е липсата на стиковка между координаторите по донорство. За да се подобри тяхната дейност са предвидени обучения, както и даване на възнаграждение за работата им в това направление, обеща министърът.

Обявено бе, че предстои да бъде подписан договор за сътрудничество по линия на трансплантациите с Румъния.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments