Министър Боил Банов ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

 

c9ccfb27e08ca3cfd1e5bba37129cee0 (1)

Министърът на културата Боил Банов ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, Република Турция, съобщи пресцентърът на Министерството. Той ще бъде придружен от Ваня Бедрова – началник на калинета му.

Честването започва днес от 10 часа. Организатори на събитието са Генералното консулство на Република България в Одрин, съвместно с Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул. Ще бъде отслужена тържествена света литургия, а участие в празничния ден ще вземат и официални лица от двете страни, дейци на културата и науката, представители на Съюза на тракийските дружества в България, както и много българи.

Храмът „Св. Св. Константин и Елена” в град Одрин е построен през 1869 г.одина със средства, събрани от родолюбивите българи, населявали града по това време. Той е бил една от четирите български църкви, съществували в края на XIX век и началото на XX век в районите с българско население в Одрин. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на XX век. Основно реставриран със съдействието и експертната помощ на българската държава и отворен отново за посетители е на 14 септември 2008 г.одина. През 2010 година в двора на църквата е поставен паметник на първия български екзарх в новата ни история – Екзарх Антим I.

Снимка: Министерство на културата

 

Comments

comments