/СНИМКИ/ Министър Нено Димов откри първия етап на новото регионално депо край Благоевград

VODEN ZNAK copy

Министър Нено Димо откри първия етап на новото регионално депо край Благоевград.

Очакваше се за тържествената церемония да пристигне премиерът Бойко Борисов, който преди обед днес откри завод в Петрич. Малко по-късно, министър председателят все пак успя да разгледа  новосторящото се депо край Благоевград. Той бе придружен от Владислав Горанов, министър на финансите.

Министър Димов подчерта, че с депото край Благоевград завършва процесът на обновяване на регионалните системи за управление на отпадъците в цялата страна, отговарящи на всички съвременни норми и изисквания.  „Благодарение на това бяха затворени през 2018 година 113 стари депа в България, което ни спаси от плащането на наложените санкции от Европейската комисия.  Към момента  остава един нерешен проблем  и това е все още неизграденото депо край Дупница“, каза още министърът.

3

Новото депо край Благоевград е в землището на село Бучино и ще приема боклука на общините Благоевград, Симитли Рила, Кочериново и Бобошево. Предвидено е да бъдат изградени и две инсталации –  за предварително третиране на битовите отпадъци и за компостиране на разделно събраните зелени отпадъци. Депото има капацитет от 187 000 тона в момента, а 25 000 тона ще минават през бъдещите сепариращи и компостиращи сепарации.

Към момента в изграждането му са инвестирани 24 милиона  лева, като предстои да бъдат вложени поне още 46 милиона лева.

9

Comments

comments