Министерството на здравеопазването отказа да възстанови разходи по лечението на пловдивчанин, получил инфаркт в Мароко. ВАС отмени отказа

върховен административен съд„

Пловдивчанин, получил масивен инфаркт в Мароко, но Министерството на здравеопазването, отказало да му въстанови разходите по лечението от бюджета си.

Българският гражданин е заплатил 11 000 евро за лечение по спешност в Мароко, покосен от масивен инфаркт, но от Министерството на здравеопазването отказали да му въстановят, направените разходи за медицинските услуги, тъй като Кралство Мароко е извън Европейския съюз. От Върховния административен съд обявиха отказа за нищожен, тъй като е издаден от зам.-министъра на здравеопазването при липса на материална компетентност, съгласно чл. 5, ал.1 от Закона за здравето. Те са приели, че след като случаят е спешен е, то е приложим по чл. 99, ал. 1 от Закона за здравето.

Според разпоредбата държавата организира и финансира система за оказване на медицинска помощ при спешни състояния, а компетентен орган е министърът на здравеопазването.

От приложената към делото заповед № РД-01-394 от 16.11.2017 г. е видно, че не са делегирани правомощия на зам.-министъра на здравеопазването по отношение на заповеди за разрешаване или отказване за възстановяване на средства, заплатени за спешна медицинска помощ в трети държави.

Министърът на здравеопазването в ролята си на компетентен орган е следвало да уважи или да откаже възстановяването на търсената сума за проведено спешно лечение с нормативно предвидените задължителни мотиви и след проверка за точния размер на остатъка и непрекъснатостта на здравно осигурителните права на българския гражданин, е правилен.

Решението на ВАС по административно дело № 104/2019 г. потвърди решението на Административен съд – София град.

Comments

comments