Министерството на туризма се отчете за лятото

 

2018-10-15_0

Министерството на туризма отчете 3.6% ръст на туристите през отминалото лято, а до юли приходите са били с над 8% повече, спрямо предходната година. Това стана ясно от изказване на министъра на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на бранша.  За сравнение, през 2017 г. спрямо предходната, този ръст беше в рамките на 7%. През това лято  най-много гости сме посрещали от  Румъния, Германия и Гърция. Най-сериозен ръст е отчетен за държави като Чехия, Полша и Израел и за  новите пазари – Испания и САЩ, стана ясно от думите на Ангелкова.

Проверките на морските плажове са над 300, наложените глоби и неустойките на концесионери и наематели –  рекордните 600 хил. лева.  Туристическото министерство отчете още, че са подадени 250 сигнала за стопанисването за плажовете при 420, година по-рано. Предвидено е в рамките на следващите две години да бъдат отдадени още 39 плажа на концесия.  Министърът обяви, че се предвижда законодателна промяна, която ще въведе глоба до 50 хил. лв. за търговска дейност на плажове без наемател или концесионер.

От националния борд по туризма поискаха от държавата повече пари за реклама. Съобщено бе, че е изготвено общо писмо на бранша до институциите с предложение да се въведе механизъм, който да обвързва маркетинговите разходи от държавния бюджет с приходите от сектора. Идеята е първоначално да се заделят 0.5% от приходите в сектора за реклама, като постепенно този дял да нарасне до 1%. Ако заработи този механизъм, през 2019 г. трябва да бъдат отделени 32 млн. лв. за реклама при – 14 млн. лв. през тази година.

Общата система за връзка между хотелите,  МВР, Агенцията за приходите и Националния статистически институт се очаква да бъде готова до края на годината, стана ясно от думите на Ангелкова. Туристическото министерство работи и по проект за електронно предоставяне на услуги, свързани с регистрационните режими в сектора, включително и чрез лицево разпознаване, стана ясно от думите на Ангелкова.

 

Comments

comments