Министерството на правосъдието рестартира имотния регистър

Даниела Козарева

Министерството на правосъдието подготвя промени в законодателството, чрез които Имотният регистър да стане електронен и да бъде воден по имоти, а не по собственици, както е в момента. Това се разбира от думите на Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Тя посочва, че в момента регистърът на практика не е електронен, тъй като всичко е на хартия. С готвените промени се предвижда да има електронни партиди на имотите, нотариалните актове да са електронни и от регистъра да се добива цялата информация за даден имот. Това в момента не е така и от липсата на подобна възможност често се оплакват строителните фирми, тъй като това затруднява работата им.

Работната група, която подготвя промените, ще трябва да реши колко назад да се извършват обследванията на имотите – 10, 20, 100 години, обяснява Козарева.

„Идеята е да се извърши обследването, то да бъде скрепено с подписа на квалифициран юрист и да се знае, че информацията, така както е въведена, е факт и няма да се събира отново всеки път, когато се извършва сделка“, обяснява тя.

Най-търсената услуга в Имотния регистър е издаването на удостоверение за тежести. Това предполага човек да получи обследване за определен период назад – какви сделки, възбрани и тежести има върху имота. Ако информацията съществува като електронна партида, всеки ще може да я проверява онлайн. Обследването няма да се прави инцидентно, когато има сделка, а по служебен път ще се извърши за всички обекти в страната. За започването на имотната партида основополагаща ще е кадастралната карта, защото тя дава индикатор на имота – той може да е поземлен, къща, апартамент и пр., обяснява Козарева.

Предвижда се всеки обект да получи идентификатор – уникален номер, под който ще съществува съответната електронна имотна партида. Тя ще бъде изследвана назад определен брой години, какъвто се приеме, след което в нея ще бъде нанасяна последващата информация, която се получава при сделка.

Все пак Козарева посочва, че събирането и дигитализирането на тези данни не може да се очаква да стане факт скоро.

Източник: Дневник

Comments

comments