Консенсусно решение – и разкопки, и магистрала! Министърът на културата в Благоевград: Запазваме 2/3 от откритите археологически находки на място, стартират и нови, строителството на магистралата продължава

2/3 от откритите археологически разкопки край Покровник се запазват на място, строителството на магистралата продължава, а паралелно с това стартират допълнителни разкопки, до това решение стигнаха днес министърът на културата Боил Банов, представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, областният управител  Бисер Михайлов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов,  граждани от Инициативния комитет за запазване на откритите разкопки по трасето на АМ „Струма“ край село Покровник и архитекти, на среща, проведена в Благоевград.

„Министерство на културата ще връчи още утре заповедта на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на трите основни открити ценности в рамките на 2/3 и съхраняване на целия обект. Проект за пренасяне в рамките на около 20 метра, така щото целият обект да бъде съхранен с неговите ключови стойностни неща и даде възможност за бъдещото развитие, социализиране, популяризиране и опазване. АПИ започва това веднага, след съответните процедури, съгласувани на всяко ниво, продължава строителството на магистралата след това“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Той добави още, че докато АПИ е там, именно Агенцията ще осигури на археологическия обект охрана, след излизането на АПИ, същата ще бъде подсигурена от община Благоевград.

Повече за консенсусните решения от днешната среща, вижте във видеото.

 

Comments

comments