Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във форума на високо равнище ЕС-Африка

изтеглен файл

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва във форума на високо равнище ЕС-Африка, който ще се проведе на 17 и 18 декември във Виена.

Срещата в австрийската столица е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. Тя ще бъде открита от канцлера на Австрия Себастиян Курц, от президента на Руанда и председател на Африканския съюз Пол Кагаме и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На форума във Виена европейските и африканските лидери дискутират и очертаят конкретни действия за задълбочено сътрудничество в областта на цифровата икономика. Срещата ще допринесе за насърчаване на иновациите и цифровизацията като важни фактори за бъдещото развитие на двата континента. По време на форума ще бъде поставено и началото на Работна група на ЕС и Африканския съюз за цифрова икономика. Целта е да се проучи как Европа и Африка могат да изградят цифрово партньорство, да се подкрепи набелязването на конкретни действия и инициативи на Алианса за инвестиции и работни места Африка-Европа в сектора. Работната група ще работи по предоставянето на препоръки относно сътрудничеството за развитие, основаващо се на няколко приоритетни области, които ще бъдат централни теми на дискусиите: достъп до широколентова свързаност и цифрова инфраструктура, цифрови умения, цифрово предприемачество, електронни услуги, цифрово земеделие, стартъпи. Особено внимание ще бъде обърнато на действията за засилване участието на жените в цифровата икономика и младите хора.

Comments

comments