Министър Маринов: Бързата намеса на екипите на болницата и на пожарната са намалили до минимум щетите от инцидента в МБАЛ Пирогов

271119

Незабавно след взрива и пожара са предприети мерки от екипите на болницата и от пожарната за намаляване на щети и да не се допусне да пострадат други хора – съобщи на извънреден брифинг пред МБАЛ Пирогов министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Изключваме злонамерено действия, тъй като болницата има сериозна система за охрана, както и полицейска охрана.  Работната версия е, че инцидентът е свързан с кислородна апаратура. Към момента текат процесуално-следствени действия, които се извършват от следовател под надзора на Софийската градска прокуратура. Експертизите ще кажат каква е причината за инцидента. Министър Маринов уточни, че има и вторични щети – паднала стена. Поради тази причина ще бъде направена инспекция и на сградата, за да е сигурно, че взривът не е довел до конструктивни промени. Ситуацията е под контрол, за евакуираните няма опасност – обобщи вътрешният министър.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев допълни, че инцидентът е възникнал в една от стаите на отделението, двама пациенти, на 55 и на 68 години са починали, близките им са уведомени. Под опасност е бил животът на повече от 80 души, но благодарение на бързите действия на екипите те са изведени безопасно. Ананиев благодари на служителите на болницата и на пожарникарските екипи за бързите действия по локализиране на щетите. Не се налага други болници да помагат на МБАЛ Пирогов – допълни той.

Екипите на пожарната пристигнаха невероятно бързо, за да локализират инцидента и да помогнат за евакуацията – каза проф. д-р Николай Габровски, изпълняващ длъжността директор на МБАЛ Пирогов. По думите му, ситуацията в болницата е под контрол и тя функционира нормално, изведените от отделението пациенти са обгрижени. Той съобщи, че е открита гореща линия 029154540, на която притеснени роднини и близки на настанени в отделението могат да получат подробна информация. Организирани са психолози, които да окажат подкрепа.

 

Припомняме, че сигналът за инцидента е получен тази сутрин минути преди 4 часа в оперативния център на Столичната пожарна. Активиран планът за автоматично повикване. На място се отзовали 12 пожарни екипа с 32-ма пожарникари, както и 36-ма полицаи.  Огънят е локализиран и потушен около 4.25 часа.

Comments

comments