Министър Красимир Вълчев в Благоевград: Университети като Югозападният са много важни за страната ни

293a3538e8300e470be9d2c5be05275d

Университети като Югозападният са много важни за страната ни“, каза в своето приветствено слово просветният министър Красимир Вълчев. Той взе участие в тържествената церемония по откриване на новата академична година в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград.

На широкопрофилни висши училища, като Югозападния университет, разчитат много професионални направления и много сектори. Държавата ще продължи да подпомага университетите в политиките им за модернизация и въвеждане на иновации“, подчерта още министърът. Той посочи, че най-голямото предизвикателство пред висшето образование е намирането на иновативни и мотивиращи подходи към младите хора на XXI век. „Трябва да дадем много повече знания и умения на днешното поколение деца, да успеем да провокираме интереса им за учене през целия им живот“, беше категоричен министър Вълчев и пожела на първокурсниците, следването в университета и академичният живот да бъдат не е само път, но и  „своеобразно пътешествие“.

SMP_7552SMP_7585SMP_7588

Приветствия към студентите и преподавателите отправиха още ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков, първият ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ академик Благовест Сендов, заместник – министърът на правосъдието Десислава Ахладова,  Неврокопският митрополит Серафим.

SMP_7595

От името на първокурсниците слово произнесее Емел Юсуф, студентка в специалноста „Българска филология“.

SMP_7612

По време на церемонията министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков ивръчиха студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал: Михаил Димитров, Сашка Кандиларова, Кирил Илиев, Виктория Андонова, Ивелина Палова, Наталия Иванова, Станислав Михайлов, Ангел Георгиев и Емел Юсуф.

Сред официалните гости на церемонията бяха още представители на държавната централна и местна законодателна, изпълнителна и съдебна власт, от системата на основното и средното образование, представители на бизнеса на различни институции и обществени организации.

 

Comments

comments