Милиардерите притежават по-голямо богатство от 60% от населението на света

пари

Всички 2 153 милиардери в света разполагат с общо богатство, което е по-голямо от това на 60% от населението на планетата (4,6 млрд. души), сочат данни от проучване на мeждyнapoднaтa opгaнизaция Оксфам(Охfаm), цитирано от Си Ен Би Си, пише manager.bg.

Докладът за неравенството на Оксфам традиционно се публикува преди началото на Световния икономически форум в Давос, където по се срещат представители на икономическия и политическия елит.

„Ако всички трябваше да седят върху 100-доларови банкноти, които се равняват на тяхното богатство, по-голямата част от света щеше да седи на пода“, коментират авторите на изследването. „Хората от средната класа в богатите страни ще седят на стол, а двамата най-богати мъже в света ще бъдат в космоса“, добавят те.

По данни на „Форбс“ в момента най-богатият човек на планетата е основателят на гиганта за онлайн търговия Amazon Джeф Бeзoc, който има 116,4 млрд. долара. След него се нарежда главният изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки LVMH Бepнap Apнo, който може да се похвали с богатство от 116 млрд. долара.

Според доклада на Оксфам, ако човек е спестявал по 10 хил. долара на ден от строежа на египетските пирамиди до днес, той пак ще бъде 80% по-беден от петимата най-богати хора на планетата.

Изследователите призоваха законодателните органи по света да увеличат данъците за най-богатите с 0,5% в рамките на десетилетието, за да намалят  неравенството между бедни и богати.  Според Оксфам този скок в данъците би допринесъл за създаването на 117 млн. работни места в сектори като здравеопазване и образование.

Пропастта между бедни и богати не може да бъде преодоляна без насочени политики за борба срещу неравенствата. Правителствата трябва да гарантират, че богатите и предприятията плащат своя справедлив дял от данъците“, подчерта Амитабх Бехар, представител на Оксфам за Индия, който ще представлява неправителствената организация на световния форум в Давос тази година.

По рано този месец изпълнителният директор на Международният валутен фонд Кристалина Георгиева призова законодателите да преосмислят данъчните системи в своите страни и да въведат прогресивно данъчно облагане, което ще увеличи ставката за най-богатите.

Comments

comments