Миенето на ръцете е по-ефикасно срещу разпространението на вируси от дезинфектантите

991-ratio-miene-na-ryce

Учени от медицинския университет на Киото установиха, че е ако искат да избегнат разпространението на вируси между пациентите, здравните работници трябва да мият ръцете си, а не да използват дезинфектанти.

Това е така, тъй като мукусът от заразените пациенти променя способността на алкохола в дезинфектантите за ръце да достигне необходимата концентрация за дезактивиране на вируса на грипа.

Дълго време се смяташе, че третирането на ръцете с дезинфектант и миенето им с антисептичен препарат са с еднаква ефикасност срещу вирусите, допълва БТА. Учените обаче установиха, че мукусът предпазва грипния вирус А, който е най-разпространеният, от дезактивиране с етанол, на каквато база са дезинфектантите за ръце. Това увеличава риска от неговото предаване.

Учените са достигнали до този извод с лабораторни тестове и компютърни симулации. Те са установили, че дезинфектантите на основата на етанол унищожават грипния вирус в солен разтвор за 30 секунди, в сух мукус – за 8 секунди, но във влажен мукус – за почти три минути. 

 

Comments

comments