Мезетата за Коледа – по-скъпи и от вносно месо

 

Мезетата за Коледа – от вносно месо. Заради недостиг на българско свинско, почти всички колбаси по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания. В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Колко ще струват мезетата и пържолите по Коледа, както и какво показват проверките на контролните органи в търговската мрежа за месо – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Още от октомври цените на колбасите тръгнаха нагоре. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда. По всичко личи, че по време на коледния пазар ще има и нови ръстове.

Колбасите, които консумираме са предимно от вносно месо. Заради недостиг на българско свинско в преработката се влага предимно месо от Испания, Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Българското месо на нашия пазар задоволява едва около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.

Още преди празничното пазаруване да е започнало, Мартин Цеков вече е готов с менюто за коледната трапеза. Когато избира пържолите и мезетата за празниците, залага на родното. „За мен е важно месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е истинско”, казва той.

Интересът към българското на щанда отчитат и търговците в месарските магазини. „Българското месо се търси постоянно. Нашите клиенти го предпочитат”, коментира Десислава  Тодорова – търговец на месо.

През последните години обаче почти всички колбаси, които достигат до трапезата ни, са от вносно месо. Причината е, че произведените у нас количества свинско не достигат, обясняват преработвателите.

„Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60%  да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини”, казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.

 

 

Източник: НОВА

Comments

comments