Меркел се готви за трудни разговори за „Северен поток 2“ и Китай на последната си среща с Байдън

© Associated Press

Канцлерът Ангела Меркел и президентът Джо Байдън разговарят днес в Белия дом, но експерти не очакват пробив по спорните въпроси като газопровода „Северен поток 2“ и натиска на Съединените щати върху Китай, пише „Ройтерс“.

И двете страни заявиха, че искат да възстановят отношенията, обтегнати по време на президентството на Доналд Тръмп, но въпреки това позициите им по редица теми остават раздалечени.

Меркел например отхвърля противопоставянето на Съединените щати и източноевропейските съседи на почти завършения газопровод „Северен поток 2“. Вашингтон се опасява, че Москва може да го използва, за да спре транзита през Украйна, да я лиши от ценни приходи и да засегне борбата със сепаратистите на изток.

Освен това през 16-те си години на власт тя работи усилено за по-тесни германски и европейски икономически връзки с Китай. Администрацията на Байдън вижда това като глобална заплаха, на която иска да се противопостави с общ фронт на демократичните страни. „Проблемът за САЩ е, че Меркел има надмощие, защото тя реши, че статуквото в трансатлантическите отношения е достатъчно добро за Германия“, каза Улрих Спек, независим външнополитически анализатор. „Байдън, обратно, трябва да спечели Германия за новата си китайска стратегия.“

Представители на двете страни участват в интензивни дискусии, за да разрешат проблема и

да избегнат повторното налагане на санкциите,

от които Байдън се отказа през май. Байдън се противопостави на проекта, но също така се сблъсква с нарастващ натиск от страна на американските депутати да възстанови санкциите.

„Северен поток 2″ е областта, в която най-реалистично можете да очаквате напредък“, каза Торстен Бенер от Глобалния институт за обществена политика (GPPi). „Меркел може да се надява да се измъкне, като предостави гаранции за продължаващата роля на Украйна като транзитна държава за газ и неясен механизъм за бързо връщане, който би се задействал, ако Русия се опита да намали транзита през Украйна.“

Високопоставен служител на американската администрация, пожелал да запази анонимност, заяви, че Байдън ще изтъкне съпротивата си, когато се срещне с Меркел, но облекчаването на санкциите е дало дипломатическо пространство и на двете страни да „се справят с негативното въздействие на газопровода“.

„Нашите екипи продължават да обсъждат как можем надеждно и конкретно да гарантираме, че Русия не може да използва енергията като принудителен инструмент за нарушаване на Украйна, съюзниците от източния фланг или други държави“, каза чиновникът.

Меркел, която ще подаде оставка след изборите през септември, обеща на пресконференция в понеделник с украинския президент Владимир Зеленски, че Германия и Европейският съюз

ще гарантират статута на Украйна

като транзитна държава. „Обещахме на Украйна и ще изпълним обещанието си, каза Меркел. Моят обичай е да спазвам думата си и вярвам, че това се отнася за всеки бъдещ канцлер.“

Въпросът за Китай е по-сложен.

Меркел беше защитник на инвестиционен пакт между Европейския съюз и Китай, сключен в края на миналата година, в навечерието на встъпването на Байдън в длъжност. Тя също така бе критикувана, че не се противопоставя на Пекин за нарушенията на правата на човека в Хонконг и в Синцзян, където Съединените щати определиха политиката срещу мюсюлманското малцинство като геноцид.

„Вероятно ще има съвместен призив от Байдън и Меркел Китай да засили усилията си за намаляване на въглерода и здравето в световен мащаб, може би препратка към необходимостта от допълнително отваряне на китайския пазар, каза Бенър. Но не очаквайте от Меркел нищо, което би могло и смътно да изглежда като трансатлантически фронт по въпроса за Китай.“

Двете страни спорят и за предложеното временно отказване от правата на интелектуална собственост, което да спомогне за увеличаване на производството на ваксини против COVID-19 – мярка, подкрепена от Вашингтон – и за отказа на САЩ да облекчи ограниченията за пътуване за посетители от Европа.

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments