Меркел напуска политиката, но след 2021 година

 

843f871179f05ab0ee86025dc8df27aa

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че няма да претендира за поста председател на кабинета на министрите на следващите парламентарни избори в страната през 2021 година. Тя заяви това на пресконференция в Берлин, съобщава „Ройтерс“.

Четвъртият мандат като канцлер ми е последен“, отбеляза Меркел. Така тя потвърди изтеклата по-рано информация, че няма да подновява кандидатурата си за председателския пост в Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса на партията в началото на декември. „Казвам го за протокола – аз въобще повече няма да заемам длъжности в политиката“.  Германският канцлер заяви още, че няма да определя  своя наследник и е категорична:  „Ще приема всяко демократично решение, взето от моята партия“.

Новината, че Ангела Меркел остава канцлер на Германия е добра, като фондовите пазари реагират спокойно. Предстоят изключително важни години за Европейския съюз, което и Ангела Меркел спомена в своето изявление. Като примери тя посочи Brexit, справянето на проблемите с Италия и търговските преговори със САЩ. 

Comments

comments