Мей може да поиска от депутатите повече време за сделката по Брекзит

Tereza-Mei

Британският премиер Тереза Мей ще поиска от парламента повече време в опит да издейства промени в своята сделка за Брекзит. Става дума за предпазната клауза, засягаща граница на остров Ирландия. Според Би Би Си Мей ще предложи на депутатите да гласуват за още възможности за Брекзит, ако споразумението не е готово до края на февруари.

Тереза Мей трябва да говори пред Камарата на общините, след като се опита да убеди лидерите от ЕС да направят промени в последния момент по споразумението за развода между Лондон и Брюксел.

Британският зам.-финансов министър Лиз Тръс изрази увереност, че Мей ще постигне споразумение, което да бъде гласувано от парламента.

„Вече видяхме движение от страна на ЕС, казаха, че са готови да се върнат на масата и да обсъдим други възможности. Имаме три предложения – промяна на срока, едностранния механизъм за излизане и обсъждане на алтернативни сделки. Вярвам, че Тереза Мей може да прокара това споразумение“, каза тя.

Наближаващото излизане на Великобритания от ЕС ще бъде „физически трудно“, прогнозира изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. По думите ѝ какъвто и да е изходът от настоящата патова ситуация около Брекзит, търговският поток между Острова и ЕС ще бъде затруднен.

Comments

comments