Между 600 и 2500 лева за фалшиво ТЕЛК свидетелство

768x432

Между 600 и 2500 лева е сумата, срещу която може да бъде получено фалшиво ТЕЛК свидетелство, обяви на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. От спецпрокуратурата са разкрили схема за източване на средства от НОИ чрез фалшиви удостоверения за ТЕЛК. В тази връзка се проверяват всички областни градове.

Най-много нарушения за момента са установени в Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана. Има случаи, при които проверени лица не знаят от какво са болни и как се подават документи за инвалидна пенсия, но получават такава. При една от проверките на МВР се доказва, че жена, която е регистрирана с 93% слепота, работи като шивач.

Според Гешев „поне половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са социално слаби, но са реално здрави“. Стотици милиони изтичат в пясъка и не достигат до реалните хора, които се нуждаят от тях, коментира още той.

За последния месец има образувани 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки, съобщиха още от прокуратурата.

1,7 млрд. лева годишно изплаща държавата за инвалидни пенсии, а това е свързано и с редица социални услуги като получаване на безплатни винетки, безплатни дърва за огрев, допълнителна месечна помощ, средства за рехабилитация и други.

Снимка:БГНЕС

Comments

comments