Медицинските специалисти излязоха на национален протест в София

Снимка: БТВ
Снимка: БТВ

Правителството обяви, че за 2020 г. ще бъдат отпуснати над 200 млн. лв. допълнително за здравеопазване.

Национален протест на здравните специалисти се проведе днес в София. Той е организиран от КНСБ и се провежда в Световния ден за достоен труд.

Исканията са за достойно заплащане и достойни условия на труд.

Българският лекарски съюз и сестрите, които протестират от март и настояват за стартова заплата, равна на две минимални, няма да подкрепят днешния протест.

Преди седмица bTV разкри, че 50-те милиона лева, обещани за по-високи възнаграждения, са намалени на 6 милиона и че не всички медицински сестри имат увеличение.

В отговор в петък премиерът Бойко Борисов свика спешна среща, след която здравният министър Кирил Ананиев обясни, че държавата всъщност е дала не 6 млн. лв., а близо 86 млн. лв. и че основания за оставката му няма.

Проведе се и среща между синдикатите и представители на правителството в Министерския съвет. Над 200 млн. лева допълнително ще бъдат заложени в проектобюджета за 2020 година, обяви след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Настояването на синдикатите е парите да отидат за болничната помощ, като 70% от тях да са за заплати. Пламен Димитров уточни, че си дава сметка, че всички искания няма да се решат за 15 минути, но след срещата си тръгва умерен оптимист.

 

Comments

comments