/ВИДЕО/ Медицинските работници в Петрич отново на протест: „Последващите действия ще бъдат оставки и ефективни стачни действия“

55552021_2163987477011980_7893911149995884544_n

Над 100 медицински настоящи и бивши работници в МБАЛ „Югозападна“ в град Петрич отново излязоха на протест днес. Медицински сестри, акушерки и лаборанти се събраха пред сградата на болницата, за да заявят отново своите искания за нормални и по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

Сред протестиращите бяха специалисти по здравни грижи от Вътрешно отделение, Реанимация, Терминология, Неврология, Ортопедия, Хирургия, Детско отделение и др.

От името на колегите си медицинската сестра Силвия Ангелова заяви в обръщение към гражданите, че това е последният мирен протест, на който излизат.

„Протестът е насочен по-скоро към нашите съграждани и към кмета на община Петрич – да ни чуят, за да ни подкрепят, защото последващите действия ще бъдат оставки и ефективни стачни действия. Така че за последен път се виждаме, да говорим спокойно и пожелателно“, заяви на микрофона мед. сестрата.

Тя припомни исканията на всички специалисти по здравни грижи в България, изчитайки отново декларацията от първия протест, който се проведе на 1-ви март.

От името на всички протестиращи медицинската сестра Ангелова се обърна с апел и към кмета на община Петрич Димитър Бръчков.

„Г-н Бръчков, ние търпеливо Ви изчакахме два протеста да ни забележите. Изчакахме Ви – явно и за Вас сме станали невидими. Имаме много въпроси за обсъждане, господин Бръчков – ние и Вие. Така че от тази трибуна ние Ви каним на среща. Ще очакваме в близките дни да ни съобщите, кога ще бъде удобно и за Вас, и за нас. Имаме много неща да си кажем. Очакваме Ви, господин Бръчков. Очаква Ви и цялата петричка общност, защото погрижите ли се за нас, а всяка една община има такива инструменти, това означава реципрочно, че Вие ще се погрижите за здравето на гражданите на петричка община“, завърши тя.

Проблемите и исканията си за по-добри условия на труд и достойно заплащане, изложиха и медицинските специалисти по здравни грижи, работещи в училища, детски градини и детски ясли към община Петрич. По думите им съществуващата нормативна база вече е остаряла и трябва да бъде подменена. Сред многото проблеми е фактът, че те все още биват наричани „средни медицински кадри“, а също и че медицинските сестри, работещи с деца, са на най-долния регистър на длъжностите в България, което пречи заплатата им реално да бъде увеличена. Още за проблемите вижте във видеото:

54411843_383202259187685_1645638439112015872_n

 

Comments

comments