Медицински сестри недоволни от разговорите със здравния министър, протест ще има

3ad12888faa11396f9019744a5396205

Медицинските сестри, които се организираха в социалните мрежи за протест с искане за достойно заплащане, изразиха днес недоволство от разговора със здравния министър, тъй като досега не е изпълнено нито едно от исканията им.

Министър Ананиев все пак е обещал на разговорите днес да се изготви методика за разпределяне на средствата в лечебните заведения.

Дотогава обаче медицинските сестри от цялата страна ще организират кратки протести пред лечебните заведения, а в София – пред Министерството на здравеопазването.

Утре протест ще има, а също и докато исканията на сестрите за стартови заплати от две минимални работни заплати не бъдат удовлетворени, каза след срещата с министър Ананиев Мая Илиева.

„След промяна на методиките има обещание за по-високи заплати. Ние държим на нашето искане, т.е. основната да бъде две минимални за страната“, добави тя.

Министърът на здравеопазването съобщи, че от направения анализ става ясно, че средните брутни работни заплати при държавните общински болници варират между 1470 и 1040 лева, с най-ниска стойност 580 лева при общинските болници.

„Няма една с една болница, които да работят на някакви правила. Ако ние днес и сега извадим нов ресурс, както извадихме преди това 30 млн. лева, за да ги дадем за заплати, това означава, че ние само ще задълбочим в момента проблемите, които има“, каза Кирил Ананиев.

И допълни: „Не съм обещавал никаква конкретна цифра, защото моят мотив и аз съм убеден в него, е, че самата методика, която ще разработим, ще ни покаже къде трябва да бъде стартовата заплата за професионалистите по здравни грижи. Защото не е тайна, че основните заплати се държат на много ниско равнище, а брутните работни заплати са два пъти или повече от два пъти по-високи“.

Източник: bnr.bg

Comments

comments