Медици за пореден път на протест, заплашиха с палатков лагер пред МС

БГНЕС
БГНЕС

Те предупредиха, че ще стоят там, докато не се срещнат с премиера Борисов

Медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от страната за пореден път тази година се събраха да протестират пред сградата на Министерския съвет, с искане за кардинални реформи в системата на здравеопазването.

Исканията им са няколко – по-добри и достойни условия за работа, по-високо заплащане, ясно и прозрачно разпределение на публичните средства, осигуряване на достъп до по-качествени здравни грижи на населението. Освен това те искат да се вземат всички мерки, с които биха могли да се задържат младите специалисти в България, поради очертаващия се дефицит на кадри, предаде БНТ.

Протестиращите медицински сестри заплашиха, че ще разпънат палатков лагер и ще нощуват пред Министерския съвет, като по думите им ще останат до тогава,  докато не бъдат приети от премиера Бойко Борисов.

Организатор на протеста е новоучреденият Синдикат на медицинските специалисти.

„На много места вече са увеличени заплатите, но останалите ще бъдат увеличени след 1 януари, не навсякъде, разбира се. Ние затова ще следим, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство. Защото в момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, заяви по-рано пред БНР Мая Илиева, която е лидер на синдиката.

Comments

comments