Мътна и непрогледна е съдбата на „Скаптопара“! Има ли входиран проект за бъдещето? Пълно мълчание от експертите на НИНКН и Министерство на културата, доц. Здр. Димитров не се яви на кръглата маса!

blgIMG_2448

Напълно мътна и непрогледна е съдбата на археологическите разкопки, открити по трасето на новостроящия се лот от АМ ‘Струма“ край село Покровник, това е изводът, който можем да направим след двудневното провеждане на кръгла маса в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Целта на кръглата маса бе на едно място да се съберат министърът на културата Боил Банов, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, представители на АПИ, доц. Здравко Димитров, експерти и всички, заинтересовани от съдбата на разкопките. Реалността обаче се оказа съвсем различна.

Министър Банов, който трябваше да говори за поетите ангажименти към обекта, не дойде, а Министерството на културата изпрати свой експерт, който да го представлява.

На място трябваше да бъде и доц. Здравко Димитров от Българската академия на науките, чиято задача бе да запознае аудиторията с обекта и разкопките, столът му обаче остана празен.

Празно бе и мястото на представителя на АПИ, чиято задача бе да представи проект за преместване и теренна консервация на частта от археологическия обект „Скаптотара“ с експозиционна стойност, макар от Агенцията да бяха потвърдили присъствието на свой представител.

В РИМ-Благоевград се появи единствено експертът от НИНКН Катя Трендафилова, от която обаче получихме само гробно мълчание и пълен отказ да изслуша въпросите на репортера ни, касаещи бъдещето на обекта. Експертът от НИНКН не пожела дори да ни изслуша, макар да представлява институцията, към която искахме да зададем въпросите си, с оправданието, че не е упълномощена от директора да говори. Оказа се, че присъствието й е само „да изслуша и да се запознае със ситуацията отблизо.“

Оказва се още, че макар в рамките на два дни да се обсъжда бъдещето на „Скаптопара“, то е мътно като непрогледна мъгла, защото, според вътрешна информация на Благоевград Нюз, проект за съгласуване за „Скаптопара“ не е входиран в НИНКН. Внесено е единствено задание, което е крайно недостатъчна основа да се говори з каквото и да е бъдеще, тъй като, казано най-простичко, дори едно камъче не може да бъде преместено където и да е с цел консервация, без наличието на внесен от община Благоевград проект.

И тук логично се появяват някои въпроси, чиито отговори няма да спрем да търсим. На първо място – какво точно се обсъжда в РИМ-Благоевград в момента при все, че внесен проект от общината в НИНКН няма? Защо експертът им не пожела да потвърди/отхвърли този факт, а само усмихнато ни отпрати с извинение за липса на правомощия? Как се очаква артефакти с хилядолетна история да се запазят на мястото на откриването им, при все, че са изложени на влиянието на лошите зимни метеорологични условия? Защо компетентните и отговорни институции не изпратиха упълномощени представители, които да внесат яснота? И не на последно място: Ще  бъде ли Скаптопара?…

Comments

comments