Мащабен протест на българските превозвачи в Брюксел

991-ratio-bylgarskite-prevozvachi-se-sybirat-za-protest-v-briuksel

 

Български превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове в пакета „Мобилност 1“. Демонстрацията, подкрепяна ентусиазирано от правителството и български депутати, е предвидена между 9 и 13 часа българско време на площад „Люксембург“.

360 от превозвачите пристигнаха рано тази сутрин в белгийската столица с два чартърни полета от София, предаде БНР. Към тях се очаква да се присъединят над 100 техни колеги и съмишленици, които живеят в Брюксел, 260 румънски превозвачи и представители на полски, унгарци и литовски професионални сдружения. Десет камиона ще бъдат разположени и на площад „Сенкантенер“.

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви миналата седмица, че за протеста са подготвени и специфични мероприятия, но не разкри какви ще са те.

Зад протеста застанаха както президентът Румен Радев, така и правителството, като транспортният министър Росен Желязков ще се присъедини към демонстрацията в белгийската столица. Ще се включат превозвачи от Румъния, които вече са в Брюксел и протестират, заяви за Дарик изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки четири седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. От бранша настояват още шофьорите да бъдат извадени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници.

 

Comments

comments