Машинно гласуване след местните избори и без социологически резултати преди края на изборния ден

изтеглен файл (1)

Масово машинното гласуване да бъде въведено след местните избори през есента на 2019 година. Това реши на извънредното си заседание правната комисия.

Новият текст предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции.

Машинно гласуване не се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната. Това реши парламентът с приети на второ четене промени в Изборния кодекс.

Остава забраната за оповестяване на социологически резултати в изборния ден, преди края му. Мнозинството отхвърли предложението на Диана Саватева от ГЕРБ да отпадне текстът в Изборния кодекс, според който резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20.00 ч. на изборния ден.

Не се прие и предложението на ДПС в случаите, когато кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български език.

Дебатите продължават със спорове и скандали в парламента.

Корнелия Нинова заяви, че социалистите ще сезират Венецианската комисия и Конституционния съд, ако Изборният кодекс бъде приет.

Промените в Изборния кодекс ще окажат негативно влияние върху празрачността и демократичността на изборния процес в България. За това предупреждава в своя позиция Институт за социална интеграция. 

В Сухиндол президентът Румен Радев коментира промените в Изборния кодекс. Според него с поправките, управляващите целят служебна победа.

Comments

comments