Машинисти от БДЖ с искания до НС и Министерството на транспорта

640_223786

Те са притеснени за състоянието на железниците и смятат, че ликвидирането на компанията продължава

Инициативен комитет от локомотивни машинисти в БДЖ внесе искания до Народното събрание и Министерството на транспорта. Те са притеснени за състоянието на железниците и смятат, че ликвидирането на компанията продължава. В БДЖ няма достатъчно локомотиви, а намеренията на ръководството да наема локомотиви от частни компании само ще влоши състоянието на компанията, смятат от инициативния комитет.

„Има план да се наемат осем нови локомотива с осем локомотивни бригади от частен превозвач, но това ще доведе до негативен резултат, защото тези локомотиви ще заемат нашата работа. Това са направленията, които основно формират нашите заплати”, обясни машинистът Здравко Младенов.

Служителите, подписали се в писмото до парламента, призовават държавата да се възползва от еврофинансиране и да закупи повдижен състав, вместо да наема. От БДЖ твърдят, че компанията не възнамерява да съкращава влакове.

С новия график на движение на влаковете, който влиза в сила от 15 декември, броят им е увеличен в сравнение с миналата година. Броят на изминатите километри е увеличен с около 300 000. Това е направено с цел да се предоставят по-добри условия”, обясни Григори Григоров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“. „Нашата цел е да се промени цялостната държавна политика, защото БДЖ за подлените 30 години се води умишлено към дъното”, заяви Здравко Младенов.

Comments

comments