Мария Габриел: Благодаря за конструктивния дебат по време на изслушването ми

71248555_2377574215612566_3639747396222582784_n

„Благодаря на председателя на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика Adina Vălean, на председателя на Комисията по култура и образование Sabine Verheyen, на координаторите на политическите групи и на членовете на двете парламентарни комисии за снощния конструктивен дебат по време на изслушването ми“, написа преди минути в профила си във Фейсбук  Мария Габриел.

Тя подчертава, че е представила пред тях визията си „за развитието на ресора, за който съм номинирана. Всеобхватен ресор, включващ иновациите, научните изследвания, образованието, младите хора, културата, спорта. Изслушването ни послужи като платформа за идеи как да постигнем европейско пространство на наука, образование, иновации, култура, спорт, което да бъде на висотата на очакванията на нашите граждани, на младите хора.

Опирам визията ми за ресора на осем стълба:

✔️ Запазване на позицията на Европа като световен лидер в науката и да поддържаме нашата рамка за научни изследвания толкова отворена и последователна, колкото е сега.

✔️ Развиване на нашите иновативни компании. Създаването на Европейски съвет за иновации е отговор на това предизвикателство.

✔️ Работа за намаляване на разделението в научните изследвания и иновациите

✔️ Постигане на по-добро включване на гражданите и регионите. Ресорът е изключително близък до гражданите и възнамерявам да удвоя усилията си за тяхното приобщаване.

✔️ Засилване на геополитическата роля на следващата Европейска комисия, като изградим по-тесни връзки с нашите партньори, например Западните Балкани.

✔️ Подкрепа за културата, защото тя е основата на нашите общи ценности и на желанието ни да поставим човека в центъра“.

✔️ Насърчаване на участието на жените в областите, обхванати от ресора

✔️ За постигане на всички тези цели, ние се нуждаем от достатъчен бюджет и ще работя да защитим предложението за силен бюджет през следващия седемгодишен период.

Представянето ми завърших с цитати от нещо много специално за мен, което винаги нося в сърцето си. Това е българският химн, прославящ науката и образованието „Върви, народе възродени“. Думите в него илюстрират в голяма степен същността на ресора, за който говорихме през трите часа на изслушването. Тези думи ще ме водят в работата ми и занапред“.

Както „Благоевград нюз“ вече съобщи, Мария Габриел е получила с единодушие одобрението на евродепутатите. По информация на екипа ни в Брюксел, в неофициалната за сега версия на писмото-оценка е посочено  мнозинство от 2/3.

Снимка: Фейсбук

Comments

comments